L-karnitín je látka, ktorá zintenzívňuje premenu tukov tým, že na seba viaže mastné kyseliny obsiahnuté v tukoch a umožňuje ich prechod cez mitochondrionálnu membránu bunky, kde sa z nich tvorí energia.
Názov “karnitín” je odvodený od latinského slova caro – mäso. Čistý karnitín je biely prášok, silne priťahujúci vodu, takže aj na vzduchu sa rýchlo mení v roztok. Hovorí sa mu karnitín báza, alebo tiež čistý karnitín. Má dve optické formy, ale len ľavotočivá (L-karnitín) má liečebný účinok. V predaji je preto výlučne L-forma. Vzorec karnitínu je (CH3)3 – N – CH2 – (CH – OH) – CH2 – COO -
Zastúpenie karnitínu v potrave je rôzne. Najviac ho obsahuje ovčie mäso, potom jahňacie a hovädzie, menej už bravčové a králičie. Oveľa menej ho je v kuracom mäse, jahňacej pečeni a v kravskom mlieku. Dodávaných stravou musí byť až 75% dennej potreby karnitínu u človeka, zbytok je vlastná tvorba z esenciálnych aminokyselín lyzínu a metionínu v tele.
zdroj: Wikipedia, slobodná encyklopédia
Názov “karnitín” je odvodený od latinského slova caro – mäso. Čistý karnitín je biely prášok, silne priťahujúci vodu, takže aj na vzduchu sa rýchlo mení v roztok. Hovorí sa mu karnitín báza, alebo tiež čistý karnitín. Má dve optické formy, ale len ľavotočivá (L-karnitín) má liečebný účinok. V predaji je preto výlučne L-forma. Vzorec karnitínu je (CH3)3 – N – CH2 – (CH – OH) – CH2 – COO -
Zastúpenie karnitínu v potrave je rôzne. Najviac ho obsahuje ovčie mäso, potom jahňacie a hovädzie, menej už bravčové a králičie. Oveľa menej ho je v kuracom mäse, jahňacej pečeni a v kravskom mlieku. Dodávaných stravou musí byť až 75% dennej potreby karnitínu u človeka, zbytok je vlastná tvorba z esenciálnych aminokyselín lyzínu a metionínu v tele.
zdroj: Wikipedia, slobodná encyklopédia